ROND de BAJES 2016

Zaterdag middag 1 oktober, het was weer koers rond om de Bijlmer Bajes!

Voor de tweede editie van Rond de Bajes was Bajesdorp het kloppend hart voor straatracefans. Op deze dag kunnen renners zich niet langer verstoppen achter hun vakantie-bierbuikjes en stoere Strava praatjes.

Het is met de beuk erin of een vette chasse patate naar binnen werken.

De weergoden hadden zoals vaker, een briljant gevoel voor humor. Gerrit Hiemstra van het KNMI had hun natte scheet aangezien voor een cycloon. De dag begon zonovergoten, met een strak blauwe hemel en op de achtergrond de Bijlmerbajes. Door het prachtige weer leken de ivoren gevangenis torens op de hotel strip langs de boulevard van Benidorm.

Dit jaar had het organiserend comité een straf parcours uitgezet in Bajesdorp, de Bijlmerbajes en de naastgelegen parkeergarage. De lengte van de baan was afhankelijk van de individuele stuurmanskunsten en daarmee precies één Mokumse mijl. Deze afstand zou volgens traditie dertien keer moeten worden afgelegd waarbij de snelste of meest fanatieke coureur de Rond de Bajes trui zou winnen.

Het comité was vroeg uit de veren en had sterke koffie nodig om de openbare weg om te toveren tot de Mokumse Mijl. De Mokumse Mijl 2016 had een nieuw parcours en ging letterlijk next level, met start & finish bovenop de parkeergarage.

Vanaf de start ging het twee keer rechtsom, langs het publiek, de spelende bands en de Bruut bar, downhill naar buiten. Vervolgens richting de Bajiesdorpstraat met vlijmscherpe kasseien en een aantal lastige obstakels of loslopende honden. Links, links, rechts en richting de gevangenis. Toch was het na een kort bezoek aan de gevangenis, snel rechtsomkeer met nog twee kuitbijters heuvel op richting finish. Zo ontstond er een technisch lastige en zware koers.

Het was dus opvallend hoeveel deelnemers zich hadden laten beïnvloeden door de mogelijk komst van een natte scheet of Gerrit Hiemstra in eigen persoon. Bijkomstig voordeel hiervan was dat extra deelnemers zich op de dag zelf konden inschrijven. Zelfs de buurt regisseur kon de verleiding niet weerstaan om het parcours te verkennen. Het smaakte naar meer en deelname was een feit, een moedig coureur! Bij de inschrijfbalie was het een feest van herkenning, één grote familie, met elk een compleet andere passie voor het fietsen. Een bont gezelschap, met toch wel veel fanatieke strijders op de baan.

Radio RDB werd bemand door een professioneel team die vol energie klaar stond om de dag een muzikale rode draad te geven via de digitale ether. De gehele uitzending zal net als vorig jaar online te beluisteren zijn via deze website.

KLASSEMENT

TOP 3 ROND de BAJES 2016 (hoofdkoers)

  1. NLD   Bruno Bobbink
  2. NLD   Guus Snaterse
  3. NLD   Mirko Ouwersloot

TOP 3 De Mokumse Mijl (indiv. tijdrit)

  1. | 1.51 |  Mirko Ouwersloot
  2. | 1.52 |  Justin Jusse
  3. | 1.53 |  Guus Snaterse

De tijdrit liet al te lang op zich wachten. De ranke volbloed fietsen werden met zorg meegevoerd door hun bereiders richting de start van de tijdrit. Eén voor één kwamen de deelnemers in beeld, met soms vertwijfeling in hun blik. Hadden ze wel voldoende het parcours verkend om de felbegeerde Kaptein Gajes trui te kunnen winnen?

De individuele tijdrit was voor de renner een eerste kennismaking met het parcours. Direct uit de startblokken, op techniek of smijten met je krachten, waar lag de grens. Het laatste klimmetje werd door vele verkeerd ingeschat, vierkant geparkeerd,

Chris Froome zou direct afstappen en gaan rennen.

Het was Mirko Ouwesloot die geen angst of weerstand ondervond, hij trapte de kinderkopjes uit de kasseienstrook en was met 1m51s het snelste op de Mokumse Mijl. Met één seconde verschil blijf hij Justin Jusse voor en werd daarmee de winnaar van de Kaptein Gajes trui.

De toon was gezet, na een kleine tussen pauze begonnen de Black Tarantula’s met spelen. Het publiek stroomde toe in afwachting van de finale race, de dertien rondes rondom de bajes. De deelnemers stonden klaar, het startschot viel en het gehele peloton dook de eerste bocht in.

Een haag van amateurfotografen stond klaar om dit spektakel vast te leggen. Er werd vel gestreden voor de beste plek op de baan. De Black Tarantula’s jaagde de renners op met hun opzwepende muziek spelend in de parkeergarage. Het leek op een scene uit een nog onbekende Quentin Tarantino film, The Cycle Squad.

Het peloton werd op een lint getrokken door Guus Snaterse en Bruno Bobbink die duidelijk goed uitgeslapen aan de start waren verschenen. Er werd hard gekoerst, technisch perfect. Zelfs Max Verstappen zou die haakse bochten niet beter kunnen insturen. Als een warm mes door de boter zette de nummers één en twee, iedereen op een ronde.

In de achterhoede van het veld werd er door de wielerdiversiteit van straatracers, BMXers, Fixed, of vouw- en stadsfietsers gestreden voor een betere positie. De nooit zo fanatieke renners toonde ruggengraat. Aan hen was duidelijk te zien dat deelnemen nóg leuker was dan persé winnen. De bel ging voor de laatste ronde waarop Bruno uit de slipstream van Guus kwam. Met een laatste krachtsinspanning, nog één keer door de parkeer garage omhoog richting finish en daarmee winnaar werd van Rond de Bajes 2016.

Het was een kermis van een straat race met genoeg vermaak langs de lijn. De gehele dag door waren er radio-interviews en live optredens. In de Muiterij was er de Trough Refugee Eyes foto expo als aanvulling op de verwelkoming van de nieuwe buurtbewoners uit het naast gelegen AZC.

Aansluitend op de prijsuitreiking begon het optreden van The Benelux. Hun inzet werd na verloop van tijd vergezeld met een wolkbreuk, waardoor Gerrit toch zijn gelijk kreeg. Het publiek werd na overleg met Buienradar getrakteerd op een toegift. Helaas zou die vrij snel door een kortsluiting worden gecanceld. Volledig in stijl van Rond de Bajes werd er afgesloten met een klein feestje naderhand in de Muiterij.

LIVE MUZIEK & SPEKTAKEL #RDB16

THE BENELUX ★ BLACK TARANTULA ★ ALEPPO DUB

ROBBERT DE HIRO ★ FUNKYARD SOUNDSYSTEM ★ KALASH & NIKOV ★ dj FOXY ROXY ★  KOMPJOTR EPLEKTRIKA ★ STUDIO BEUMER ★  DE OORGANISATIE ★  QUARTIER MUSTACHE ★ RADIO RdB ★ e.v.a

RDB CIRCUIT 2016

SPONSORS

Verkeersschool Nelen
Bruut
Oil of OLAF
Kaptein Amsterdam
Bajesdorp
Post Historisch Museum Bajesdorp
Flat Tire
Vast Verzet Bokaal
Zwaan Printmedia
Bewonersvereniging Wenckehof