slide_01_2015
slide_02_2015
slide_04_2015
slide_05_2015
slide_03_2015

ROND de BAJES 2015

Op zondag 27 september 2015 vond de eerste editie van de ééndaagse wielerwedstrijd ROND de BAJES plaats.

De Mokumse Mijl, zoals deze neo-najaarsklassieker in de volksmond reeds wordt genoemd, is een cyclocross-criterium voor amateurs en onafhankelijken.

Het parcours bestond uit kasseienstroken, modderige stukken en andere chicanes.

KLASSEMENT

TOP3 ROND de BAJES 2015 (hoofdkoers)

  1. NLD   Caspar Hermans (Team Zaaf)
  2. NZL   Hamish Morrin
  3. NLD   Jeroen Verhoeven (Team Zaaf)

TOP25 De Mokumse Mijl (indiv. tijdrit)

Positie Tijd Naam Team
1. 2.38 Caspar Hermans Zaaf
2. 2.43 Marten Koster JP1
3. 2.45 Koen Polder
4. 2.46 Mirkol Ouwesloot
5. 2.47 Peter van Dam
6. 2.48 Jelle Tienstra JP1
7. 2.48 Peter Giljam Zaaf
8. 2.49 Josh Spear
9. 2.53 Rob de Waard JP2
10. 2.53 Pierre Daan Zaaf
11. 2.53 Mathieu le Blanc DMS
12. 2.54 Michiel Stoets JP2
13. 2.55 Jeroen van Hoeijen Zaaf
14. 2.56 Daan Bakker JP1
15. 2.57 Wiezke Kamminga JP2
16. 3.00 Leo van Leeuwen
17. 3.04 Rense Tseertsma JP1
18. 3.06 Bouke de Waard JP2
19. 3.08 Lodewijk van Olffen DMS
20. 3.09 Miguel Monterro
21. 3.10 Steven Horsch QMR
22. 3.11 Barend van der Meer
23. 3.12 Frans Donze
24. 3.21 Thomas Vreeken WNR
25. 4.21 Effe Ribas

VAN EEN VERSLAGGEVER TER PLEKKE

Amsterdam-Bajesdorp, Zondag 27 september 2015

Het was rond de klok van twaalf, de zon deed haar best en de mensen van de radio liepen heen en weer met kabels en koffie. Het Start-spandoek werd omhoog gehesen en vanuit het niets verscheen een bonte verzameling aan wielerfans. Een paar fanatiekelingen waren de dagen ervoor al gespot voor een verkenningsrondje. Het Organiserend Comité was in zijn nopjes: het was gelukt, een authentieke wielerkoers in eigen achtertuin, rond om de Bijlmerbajes.

De individuele tijdrit, gesponsord door Snelle Jelle,  was voor sommige deelnemers een broodnodige eerste kennismaking met het zware parcours. Na het startschot en met een duwtje in de rug van de rondemiss maakten zich ruim 40 renners zich uit de voeten. Langs het enthousiaste publiek en met op de achtergrond Radio RdB waar de commentatoren de prestaties van de renners scherp analyseerden.

Het parcours was voor de specialisten en duidelijk niet voor mietjes.

De Tijdrit 2015

 

Het deelnemersveld bleek bijzonder diverse, stadsfietsers werden kamikazes, cyclo-crossers vlogen over obstakels. Fixie’s kende geen angst want remmen doe je immers niet in de tijdrit. Natuurlijk was er ruimte voor doping en bedrog, bier bidons en waar mogelijk werd de baan vakkundig, onreglementaire afgesneden. Opmerkelijk genoeg zijn alle deelnemers levend over de meet gekomen waarbij de verschillen in prestatie zich aftekende op de gezichten. De winnaar van de Snelle Jelle trui werd Caspar Hermans. De held tegen de klok was daardoor titel kandidaat voor de hoofd race die zou volgen.

De eerste editie van RdB was echt begonnen, muziek, vertier en spektakel, duidelijk niet een gemiddelde 65+ Kermis race. Om 15:00 werd de hoofd race in stelling gebracht. De team bazen verzamelde hun raspaartjes en meesterknechten om de laatste tactieken door te spreken, waar nodig werd er moed ingedronken. De baan lag er prachtig bij, een strak blauwe lucht, met de Bijlmerbajes als decor op de achtergrond. De spanning steeg bij het wachten op het startschot. Het peloton had een eigen wil, iedereen moest en zou vooraan staan! De RdB Bokaal stond op het spel.

Het startschot viel, alsmede een ongelukkige postduif, en de renners vlogen weg. Dertien rondes om de Bajes, weinige wisten toen welke mooie verhalen er werden geschreven.

Vriendschappen maakten plaats voor een betere plek op de baan.”

Langs de bouwput waar ooit Hells-Angelsfeesten tot vroeg in de ochtend woedden, richting metrostation Spaklerweg. De toevallige passant die moedwillig de baan Marshalls negeerde werd kansloos van haar sokken gereden terwijl de renners met een scherpe bocht naar links het ijzeren Majoor van Moerkerkpad op stuurden. Ronde na ronde langs de stinkende slotgracht met de kans op lek rijden op het met braamstruiken overwoekerde pad.

Deze mijnwerkers overwonnen de haakse brug, de traptreden richting Bajesdorp en verloren tijd door een bezoek aan De Muiterij. Nog wat moed indrinken, uit angst voor de kasseien van de Bajesdorpse Baan.

Het verschil in niveaus was groot waardoor de tijdswaarneming compleet van het pad af ging. Ronde tien? Weet je het zeker? De profs hadden op een prachtige manier last van de figuranten, de stadsfietsers beleefde de koers op een compleet eigen manier. Elke ronde een orkaan van applaus bij start en finish, de dertien ronden om de bajes werd een ultieme tocht van wilskracht. De koers was hard, met veel gelach.

Fanatieke modelathleten strak in lycra-pak.

Het Major van Moerkerkpad

 

De ontknoping was nabij, het was wederom die dekselse Casper Hermans, de Snelle Jelle van de dag, die ondanks alle kruitkoeken na vermoedelijk dertien ronde als eerste over de finish kwam. Het Organiserend Comité besloot dat deze uitslag ook de boeken in ging als feit. Dus hiermee werd de eerste winnaar van de najaarsklassieker ROND de BAJES 2015, Caspar Hermans. De nummers twee, drie en vier zal niemand zich herinneren al werden de verhalen van de dag prachtig afgesloten met prijzen, muziek en overwinningsdrank. Het bleef nog tot laat onrustig en keek men uit naar een volgende editie.

 

Doe je mee?
ROND de BAJES komt terug op 1 oktober 2016

PARCOURS 2015

0
AFSTAND
0
AANTAL RONDEN
0
RONDE RECORD
0
DOPING CONTROLES
0
DEELNEMERS
0
PLOEGEN

MUZIEK & THEATER

The Anacondas ★ Fanfare van de 1e Liefdesnacht ★ De Spectaculaire Oorakeligheid ★ Foxy Roxy ★ De Oorganisatie ★ Kalash & Nikov ★The Manic Street Fietsers ★ O.D. Kids Radio Beumer ★ Jack Stuka ★

ATTRACTIE & SPEL

Het Sponsorpaard ★ Bananaman ★ Doping Fest ★ De Spons Oorparade ★ De 3e Bal ★ Fietsfixing ★